Energirenovering af din bolig

Har du købt bolig? Skal du bygge til? Eller planlægger du at renovere dit hjem? Så er det måske oplagt for dig at overveje en energirenovering, som både kan mindske dine udgifter til energiforbrug og boligens CO2-udledning.

Energiforbedringer i din bolig

Prøv Totalkredits Energiberegner og få idéer til mulige energirenoveringer af din bolig, fx isolering og udskiftning af varmekilde. Det er nemt, du skal kun igennem tre steps:

  1. Indtast adresse
  2. Tjek og ret oplysninger
  3. Se forbedringsforslag

Tilskud til udskiftning af gasfyr eller oliefyr

Få et tilskud fra Totalkredit til at udskifte dit gasfyr eller oliefyr med en varmepumpe.

Læs mere

Få et energitjek

Med et Totalkredit Energitjek gennemgår en energikonsulent din bolig og giver dig et overblik over - og konkrete forslag til, hvad der skal til for at optimere dit energiforbrug.

Læs mere

Lån til energiforbedringer

Læs om mulighederne for at låne til din energiforbedring.

Læs mere

Tilskud til energirenovering

Her kan du læse mere om dine muligheder for at få tilskud til dine energirenoveringer

Læs mere

Bliv klogere på energirenovering af din bolig

Vil du spare på dit energiforbrug og fx sænke varmeregningen i boligen eller sommerhuset? Så kan energirenovering af din bolig være vejen frem. Når du skruer ned for energiforbruget ved at optimere din bolig eller sommerhus, så sætter du samtidig nogle positive klimaaftryk og får en mere klimavenligt bolig. Her får du en guide med gode råd til, hvordan dit hjem kan gå en mere energivenlig fremtid i møde.

Hvad vil det sige at energirenovere?

De fleste boligejere vil på et tidspunkt komme ud for, at boligen skal renoveres i større eller mindre grad. Det kan være renoveringer, som har æstetisk karakter, eller det kan være mere gennemgribende ændringer ved boligens tilstand. Ved en energirenovering er formålet at gennemføre ændringer, som får en positiv effekt på forbruget af bl.a. el og varme. For når du sænker energiforbruget, sænker du boligens CO2-udledning.

 

Hvorfor bør du energirenovere?

Når du energirenoverer din bolig, nyder du godt af en række fordele både på kort og lidt længere sigt. Disse er typisk en mulighed for at øge boligens værdi, opnå en lavere CO2-udledning og for et sundere og mere behageligt indeklima.

Gevinsten ved renovering kan både være økonomisk og klimamæssigt – og du kan også opleve, at en opgradering af hjemmets materialer kan forbedre indeklimaet, fordi der fx bliver mindre kuldetræk udefra.

Hvornår bør du overveje energirenovering?

Det kan ofte betale sig at gøre sit hjem mere energibesparende – men det er naturligvis individuelt fra bolig til bolig, hvor markant en effekt renoveringen har. Hvis du regner på dit nuværende forbrug og udgifterne til din varmeregning, får du en god idé om, hvorvidt du bør overveje en energisparende renovering.

Er du i tvivl om dit nuværende energiforbrug og om effekten ved at renovere din bolig, så kan du med fordel prøve vores energiberegner og få inspiration til mulige energiforbedringer.

 

Sådan får du en god proces under din energirenovering

Ikke alle energirenoveringsforløb er ens, derfor er det godt at få skabt et overblik over de forskellige led i processen.

Håndværker eller gør-det-selv?

De fleste anser håndværkeren som eksperten, når det kommer til energirenoveringer. Andre overvejer selv at klare renoveringen for at spare på omkostningerne. Før du træffer din beslutning, er det vigtigt at være realistisk i forhold til egne evner og den tid, du har til rådighed. Derudover bør du undersøge om renoveringsarbejdet kræver særlig autorisation og derfor ikke må udføres som gør-det-selv.

I et energirenoveringsprojekt er der ofte behov for mere end én type håndværker, hvis du fx både skal udskifte fyr, have jordvarme og isolere taget. Derfor bør du overveje, om du får brug for mere end en type håndværker. For at få mest muligt ud af mødet med håndværkeren bør du overveje, hvilke opgaver du selv klarer, og hvilke opgaver du vil have håndværkeren til at udføre.

Tilskud til fx energisparende vinduer, udskiftning af gasfyr og oliefyr

Det kan koste mange penge at energirenovere sit hjem, især hvis der skal større ændringer til som fx ny isolering, nye vinduer eller udskiftning af gasfyr eller oliefyr. Tjek derfor om du kan søge om offentlige tilskud til dine energirenoveringer via fx Energirenoveringspuljen. Derudover er det muligt at søge om tilskud til udskiftning af gasfyr og tilskud til udskiftning af oliefyr hos Totalkredit.

En af de helt store energibesparelser er at skifte vinduerne – særligt hvis de er ældre og måske utætte. Her kan der bl.a. være tilskud at hente, hvis dit renoveringsprojekt lever op til en række definerede krav om energibesparelse.

Du kan også læse mere om de offentlige tilskud på Sparenergi.

Tilladelser og forsikring

Nogle renoveringsprojekter kræver kommunens tilladelse fx, hvis der er tale om større renoveringer som facadeændringer, opsætning af kviste eller tilbygninger. Din håndværker eller anden professionel kan rådgive dig om byggetilladelse. Ansøgning om byggetilladelse foregår via din kommunes hjemmeside. Desuden bør du inden påbegyndelse af din renovering, kontakte dit forsikringsselskab med henblik på at tjekke, hvorvidt din bolig er forsikret under renoveringsprojektet. Hvis du udfører større ændringer på din bolig, bør du også spørge dit forsikringsselskab, om din forsikring skal ændres efterfølgende.