Valg af lån

Låntyper

Realkreditlån er et spørgsmål om kroner og ører, men i høj grad også om temperament, fremtidsplaner og markedets udvikling. Læs mere om lån med fast rente, tilpasningslån og F-kort.  

Læs mere

Skal jeg vælge lån med eller uden afdrag?

 

Når du vælger et realkreditlån, er der mange typer lån at vælge imellem. Du skal bl.a. vælge, om du vil have et lån med eller uden afdrag.

Lån med afdrag

Hvis du optager et lån med afdrag, betyder det, at du betaler af på din gæld. Dvs., at din gæld bliver mindre og mindre, indtil du har betalt det hele tilbage. Det kalder man også 'at spare op i sin bolig'. Bidragssatsen er lavere på et lån med afdrag end på et tilsvarende lån uden afdrag.

Lån uden afdrag

Vælger du et lån uden afdrag, betyder det, at du i en periode på op til 10 år ikke betaler af på dit lån. Det kaldes for et 'afdragsfrit lån'. Med et afdragsfrit lån bliver du ved med at skylde det samme i hele den afdragsfrie periode. Når den afdragsfrie periode udløber, skal du være opmærksom på, at din ydelse stiger væsentligt, fordi du skal til at betale af på dit lån over lånets resterende løbetid.

Se kort film, der forklarer forskellen

I videoen her på siden kan du høre mere om forskellen på lån med eller uden afdrag. 

Nye regler for boliglån

Er du omfattet?

Den 1. januar 2018 trådte der nye retningslinjer for boliglån i kraft. Vi har udarbejdet et værktøj, der viser, om du er omfattet af reglerne eller ej, hvis du skal have lån i din bolig, eller du skal købe en ny bolig.

Læs mere

Skal jeg vælge lån med fast eller variabel rente?

Når du skal låne penge til din bolig, skal du træffe et vigtigt valg. Skal du vælge lån med fast eller variabel rente.

Fast rente

Når du optager et realkreditlån med fast rente, betyder det, at renten altid er den samme i hele lånets løbetid. Så uanset om der kommer en generel rentestigning - eller et rentefald - skal du betale det samme i rente hver eneste måned.

Variabel rente

Vælger du et lån med variabel rente, betyder det, at renten både kan stige og falde. Kommer der en generel rentestigning, vil dit lån med variabel rente blive dyrere. Og på samme måde vil et generelt rentefald gøre dit lån billigere. Så din månedlige udgift kan både blive højere og lavere. Der er altså fordele og ulemper ved begge låntyper.

Se kort film der forklarer forskellen

I filmen her på siden kan du høre mere om variabel og fast rente.

Hvad er et realkreditlån?

 

Et realkreditlån er et lån, der er optaget i et realkreditinstitut med pant i fast ejendom. I modsætning til lån i banken har et realkreditlån en direkte sammenhæng til obligationer. Udbud og efterspørgsel på de finansielle markeder afgør, hvad det koster at låne - det er altså obligationsmarkedet, der bestemmer renten på lånet.

Realkreditsystemet har eksisteret i mere end 200 år i Danmark og bliver i dag ofte omtalt som den klassiske danske realkreditmodel.