Hvad er rentetilpasning?

Med et Tilpasningslån varierer renten

Med et Tilpasningslån varierer renten over lånets løbetid og bliver tilpasset med jævne mellemrum. I de fleste tilfælde kan du selv bestemme, hvor ofte det skal ske - og det er en god idé at være godt forberedt.

Se filmen, der forklarer, hvad rentetilpasning går ud på, og hvilke muligheder du har op til en rentetilpasning.

Rentetilpasning - hvad betyder det?

Har du eksempelvis et F3-lån, betyder det, at renten tilpasses hvert 3. år - og med et F5-lån er det hvert 5. år osv. Renten tilpasses, fordi de obligationer, der ligger bag dit lån, udløber og skal erstattes af nogle nye, hvor renten altså ikke nødvendigvis er den samme – den kan både stige og falde.

Hvis du ikke gør noget, bliver renten automatisk tilpasset. Du får besked om, hvad den nye rente bliver, og lånet fortsætter med en ny periode. 

Men er du klar over, at du faktisk har flere muligheder for at ændre på dit lån?

Hvilke muligheder har du, når dit lån skal rentetilpasses?

1. Forkorte eller forlænge perioden

Du kan fx vælge af skifte dit F3-lån ud med et F5-lån eller omvendt. En kortere periode kan være en fordel, hvis du har planer om at sælge din bolig.  

2. Omlægge lånet 

Hvis du overvejer at lægge dit lån om til en anden låntype - fx fra variabel til fast rente - kan det være smart at gøre det i forbindelse med en rentetilpasning.

3. Ændre på løbetiden

Du kan også ændre løbetiden på dit lån op til en rentetilpasning - fx fra 15 til 20 år eller omvendt.

4. Ændre på afdrag

Hvis du har et lån uden afdrag, kan du vælge at ændre det til et med afdrag. Eller omvendt - at få en periode uden afdrag, hvis din økonomi tillader det. 

5. Låse renten fast

Hvis du forventer, at renten kommer til at stige frem mod rentetilpasningen, kan du vælge at låse renten fast, allerede før rentetilpasningen finder sted.

Aftal ændringer senest to måneder før rentetilpasningen

Du skal aftale ændringer med din rådgiver ved udgangen af januar, april, juli eller oktober, afhængig af hvornår dit lån rentetilpasses.

Du har altså mange muligheder for selv at påvirke dit lån. Det er derfor vigtigt, at du tager en snak med din rådgiver om, hvilken løsning der er den rigtige for dig og din økonomi.

Kontakt rådgiver

Hvad der er det rigtige lån for dig, handler om din bolig og din økonomi. Hos en rådgiver kan du få en beregning på et eventuelt nyt lån og få individuel rådgivning om dine muligheder – også hvis du blot ønsker at få trykprøvet, om dit nuværende lån stadig er det rigtige for dig.

Kontakt Rådgiver