Chefanalytikerens klumme: Derfor strømmer boligejere mod variabel rente

Denne klumme er skrevet af chefanalytiker Sune Malthe-Thagaard. Her giver han dig en status på, hvordan bolig- og rentemarkedet ser ud lige nu.
Vi har det seneste halve års tid set, at danskernes interesse for variabelt forrentede lån er steget mærkbart på bekostning af de fastforrentede lån.
Interessen er steget, i takt med at merrenten på et fastforrentet lån i forhold til variabelt forrentede lån er steget.
Altså når du som nu fx skal betale 4 procentfor at få en fast rente i 30 år, mens et F3-lån har en rente omkring 2 procent, så tager flere et F3-lån.
For et års tid siden var F3-renten over 3 procent, og 4-procentslånet var også dengang det ledende fastforrentede lån, om end til en dårligere kurs end nu.
Så når det bliver dyrere at ”forsikre sig” mod højere renter i 30 år ved at tage et lån med fast rente, så falder interessen for at gøre det.
I Totalkredit har mere end hvert andet lånetilbud været med variabel rente siden sidst på efteråret 2024, og i de seneste par måneder har seks ud af ti lånetilbud været med variabel rente.
Der er dog stor forskel på, om lånetilbuddet er til et boligkøb, et tillægslån eller en låneomlægning. Og det er især for de to sidstnævnte grupper, at interessen for variabel rente er steget. De seneste par måneder har tre ud af fire lånetilbud til tillægslån eller låneomlægninger været med variabel rente.
Der er ikke noget at sige til, at boligejere, der har brug for at låne op i boligen med et tillægslån, tager mere usikre lån, hvor renten kan svinge. De har friværdi, som de kan belåne, og er mere etablerede på boligmarkedet.
Mens de, der står over for at tage den største privatøkonomiske beslutning, hvor der skal købes en bolig, er mere forsigtige med renten. Denne gruppe inkluderer jo også førstegangskøbere, hvor belåning af boligen typisk er høj, og derfor er rentesikkerhed mere vigtigt.
Vi ser også, at de få, der ønsker at konvertere deres lån i øjeblikket, går fra fast til variabel rente. Der er i høj grad tale om boligejere, der for nogle år siden konverterede deres lavtforrentede lån på eksempelvis 1 procent til 5 procent for at barbere en luns af gælden. Nogle af dem skifter nu deres 5-procentslån ud med lån med variabel rente.
Når jeg taler med bankrådgivere, er mit indtryk, at disse boligejere er ”blevet trætte” af at vente på, at den faste rente kommer langt nok ned til, at en nedkonvertering er fordelagtig.
Der er da heller ikke noget at sige til, at det kan være fristende at lægge sit 5procentslån om til for eksempel F3 til 2 procent i rente.
Jeg synes dog, at man skal spørge sig selv, hvorfor man tog et fastforrentet lån i sin tid. Mit gæt er, at det var for at få sikkerhed om renten. Hvis det er tilfældet, hvorfor er man så villig til at vælge en mere uforudsigelig rente nu?
Man skal virkelig være sikker i sin sag, når man ændrer rentestrategi. En variabel rente skal føles rigtig, når renten går ned som nu, men især når renten pludselig går op og gør dit boliglån dyrere.
Og renten skal nok gå op igen. Før eller siden.
Denne klumme er bragt på euroinvestor.dk 6. april 2025. For at læse klummen, skal du oprette en bruger - det er gratis.
Informationen i klummen er baseret på offentligt tilgængelige oplysninger og skal betragtes som baggrundsorientering. Klummen er ikke en opfordring til at foretage specifikke økonomiske beslutninger, og vi anbefaler at søge individuel rådgivning inden væsentlige økonomiske dispositioner.