Boligejerne betaler regninger på lån til tiden trods højere renter

villavej

Renterne er steget i en grad, der ikke er set i årtier, og det rammer de boligejere, der har variabel rente. De har siden 2022 fået dyrere lån. Men det har kun gjort, at marginalt flere boligejere ikke kan betale deres boliglån til tiden de seneste par år.

Den såkaldte restanceprocent er steget fra 0,13% i begyndelsen af 2022 til 0,15% ved udgangen af 2023. Restanceprocenten, som viser hvor stor en del af realkreditregningerne, der ikke er betalt efter 3,5 måned efter fristen, har været uændret de seneste fem kvartaler.

Det viser tal, som Fianans Danmark offentliggjorde 1. maj 2024.

”Det er egentlig ret imponerende, at vi har set en så lille stigning i antallet af boligejere, der har betalingsvanskeligheder, nu hvor så mange er ramt af meget store rentestigninger. Det er også glædeligt, fordi det siger sig selv, at det på ingen måde er rart at være bagud med betalingerne på et boliglån, der udgør en meget stor del af ens privatøkonomi”, siger chefanalytiker i Totalkredit, Sune Malthe-Thagaard”, og fortsætter:

”Det er også godt nyt for boligmarkedet og den danske økonomi. Kunne mange ikke betale deres boligregninger, ville der være flere tvangsauktioner, og det ville smitte af på boligpriserne og ultimativt dansk økonomi.”

At restancerne forbliver lave på trods af de markante rentestigninger skyldes især en stærk dansk økonomi med lav ledighed. Én af de forhold, der især giver boligejerne betalingsproblemer, er nemlig, hvis de mister deres arbejde. Samtidig kan de boligejere, der har variabel rente og dermed er blevet ramt af de højere renter, generelt modstå de højere renter, fordi de fleste af dem er kreditvurderet til minimum at kunne betale en rente på de nuværende niveauer.

”Om vi kan forblive på det meget lave niveau, må tiden vise. Så længe dansk økonomi klarer sig så godt på trods af de store rentestigningerne, som Den Europæiske Centralbank har brugt i sin inflationsbekæmpelse, så ser det ikke helt skidt ud. Samtidig forventer investorerne på de finansielle markeder, at renterne har toppet, og en del boligejere med F-kort-lån vil i så fald begynde at få lidt lavere rente i den kommende tid. Investorerne forventer nemlig, at Den Europæiske Centralbank begynder at nedsætte renten til juni,” siger Sune Malthe-Thagaard.

Chefanalytikerens forventninger

Vi må nok forvente, at restancer kan stige lidt i løbet af det kommende år, da ikke alle med F3 og F5 har fået rentetilpasset, siden renterne begyndte at stige. De vil kunne se frem til rentehop på i omegnen af 3 procentpoint ved de kommende renteauktioner – også selvom renterne falder. F3- og F5-renterne er nemlig langt fra de negative niveauer ,vi så før 2022, og fortsat vil være det i de kommende år. Men jeg forventer ikke, vi når det niveau, vi så ovenpå finanskrisen, hvor arbejdsløsheden steg markant, og mange boligejere blev teknisk insolvente.

Sune Malthe_Thagaard

Sune Malthe-Thagaard

Chefanalytiker i Totalkredit: Holder boligejerne opdateret om lånefinansiering ud fra det aktuelle renteniveau og relevante realkreditprodukter.

Relaterede Artikler

Totalkredit | 5 min

Renteudsigten for maj

Hver måned udkommer Renteudsigten, som chefanalytiker Sune Malthe-Thagaard forfatter ud fra, hvordan rentemarkedet har bevæget sig den seneste måned – og hvad investorerne på de finansielle markeder forventer for den kommende tid. Renteudsigten fungerer som en slags vejrudsigt, som selvfølgelig altid skal tages med et gran salt.
Totalkredit | 5 min

Gode råd til dig, der drømmer om at købe sommerhus

Drømmer du om at kunne nyde foråret og sommeren i dit eget sommerhus, får du her inspiration til valg af lån i en omskiftelig tid med toldkrig og stor geopolitisk usikkerhed.
Totalkredit | 5 min

Chefanalytikerens klumme: Et forsvar for fast rente

Denne klumme er skrevet af chefanalytiker Sune Malthe-Thagaard. Her giver han dig en status på, hvordan bolig- og rentemarkedet ser ud lige nu.