Er du en af de 14.000 boligejere i Totalkredit, der skal have ny rente på dit F3- eller F5-lån fra 1. januar 2024, er der god grund til at læse med her

Flere boliger set oppefra med træer i baggrunden

Renterne er steget markant siden begyndelsen af 2022, og det får betydning for flere og flere boligejere med Tilpasningslån, når deres 3- eller 5-årige rente udløber og derfor skal fastsættes på ny. Yderligere 14.000 boligejere i Totalkredit har derfor udsigt til at betale mere i ydelse, når deres F3- eller F5-lån får ny rente 1. januar 2024.

Når dit lån skal have ny rente, er det oplagt at overveje, om du fortsat har det lån, der passer bedst til dig og din økonomi. Det er nemlig langt det nemmeste og billigste tidspunkt, hvis du ønsker at ændre lånet.

Fristen for at ændre dit lån er inden 31. oktober 2023

Er du glad for det lån, du har i dag, behøver du ikke gøre noget. Så får du automatisk en ny rente 1. januar 2024. Ønsker du omvendt at ændre på dit lån – eller er du i tvivl – så tag fat i din rådgiver i dit pengeinstitut i god tid inden 31. oktober 2023, der er fristen for at ændre dit lån.

Højere ydelse efter nytår

Renterne er i dag højere, end de var, da du sidst fik rentetilpasset dit lån for tre eller fem år siden. I øjeblikket ser det ud til, at både F3- og F5-renten bliver 3,7%,  hvilket er op til 4 procentpoint højere end den rente, der gælder for lånene i øjeblikket. Det betyder, at der skal sættes flere penge af i dit månedlige budget til at betale den højere ydelse på dit boliglån.

Renterne på blandt andet F3- og F5-lån er steget markant siden begyndelsen af 2022, fordi nationalbankerne i Europa og USA har sat deres såkaldte styringsrenter markant i vejret.

Forhøjelsen af styringsrenterne er sket som en reaktion på, at forbrugerpriserne er steget mere, end vi har set i årtier. Højere renter dæmper nemlig aktiviteten i økonomien, hvilket over tid også begrænser, hvor hurtigt forbrugerpriserne stiger.

Fast rente eller endnu kortere rentebinding?

Du kan overveje at øge din rentebinding og lægge lånet om til et fastforrentet lån. Renten er ganske vist højere, end det vi forventer, at F3- og F5-renten lander på, men så kender du din rente i al den tid, du har lånet. Det kan være noget for dig, hvis den seneste tid rentestigninger har gjort dig nervøs for yderligere rentestigninger.

Du kan også forkorte din rentebinding, hvis du tror på, at renterne falder igen inden for en kort årrække. Så skal du blot være forberedt på, at renten kan stige yderligere de kommende år.

Har du det rigtige lån?

Hvis du fx er bekymret over muligheden for, at renten kan stige yderligere, bør du tale med din rådgiver i dit pengeinstitut. Der er mange muligheder for at få et lån med den renteprofil, du har det bedst med.

Sune Malthe Thagaard

Sune Malthe-Thagaard

Chefanalytiker i Totalkredit: Holder boligejerne opdateret om lånefinansiering ud fra det aktuelle renteniveau og relevante realkreditprodukter.

Relaterede Artikler

Totalkredit | 4 min

Boligejere med F1-lån står på en rentetop

Er du en af de 18.000 boligejere med lån gennem Totalkredit, der fra 1. april 2024 skal have ny rente på dit F1-lån? Så kan du med fordel allerede nu se på, om dit lån stadig er det rigtige for dig. Eller om du måske skal låse renten på et lavere niveau.
Totalkredit | 4 min

6.000 boligejere får dobbelt renteslag 1. januar

I slutningen af november 2023 havde Totalkredit renteauktioner, som berører i alt 21.500 boligejere. Cirka 6.000 boligejere med et F-kort-lån fik nyt rentetillæg, hvilket vil øge renten en smule fra 1. januar. Rentetillægget er endt på 0,47 procentpoint.
Totalkredit | 2 min

Totalkredit bliver ny hovedpartner for DBU Fodboldskole

DBU og Totalkredit har netop givet håndslag på et historisk stort hovedpartnerskab på DBU Fodboldskole. Ambitionen er at styrke den populære fodboldskole for børn og unge i hele landet.