Renter

Når du optager et lån, skal du betale renter for det. Der er flere begreber at holde styr på, når du skal vurdere, hvilken betydning renten kommer til at have for dig og din økonomi. Vi har derfor udarbejdet denne guide, som giver dig et overblik over væsentlige overvejelser, du bør gøre dig i forhold renten på dit lån.

Hvad er renter, og hvordan beregnes de?

Renten er i sin simple form det du betaler for at låne penge. Renten beregnes som oftest ud fra en procentsats af det samlede beløb, du låner. Når du nedbringer din gæld ved at afdrage på den, kommer du med tiden til at betale et lavere beløb i renter end ved lånets optagelse.
Udsving i den rente, du betaler, afhænger af, om du vælger et lån med fast eller variabel rente. Dette guider vi dig gennem nedenfor.

 

Skal du vælge fast eller variabel rente?

Et boliglån er et af de største og vigtigste lån, du kommer til at optage. Det er derfor vigtigt, at du orienterer dig grundigt omkring de forskellige låntyper, der findes, når du skal købe bolig.
Når du skal vælge hvilken låntype, du ønsker at optage, skal du gøre op med dig selv, om det er vigtigt for dig på forhånd at kende renten i hele lånets løbetid, eller om du foretrækker en rente, som løbende kan stige og falde. Fordelen ved at vælge et fastforrentet lån er bl.a., at du kender dine renteudgifter i hele lånets løbetid. Det kan være fordelagtigt for dig, hvis du ikke har det godt med, at dine boligudgifter ændrer sig løbende. 

Omvendt kan renten heller ikke falde i den periode, du har lånet – det kan den derimod, hvis du vælger et boliglån med variabel rente. Fordelen ved at vælge et lån med variabel rente er bl.a., at renten typisk er lavere end på et lån med fast rente, når du optager lånet. Undervejs i lånets løbetid ændrer din rente sig – det kalder vi for rentetilpasning. Det varierer, hvor ofte dit lån rentetilpasses. Fx rentetilpasses et F-kort-lån hvert ½ år, mens et Tilpasningslån F5 rentetilpasses hvert 5. år.
Det er også muligt at få et lån med variabel rente og renteloft. Det betyder, at lånet har et loft over, hvor meget renten kan stige i en aftalt periode.
Det er en god idé med jævne mellemrum at revurdere, om du har det rigtige lån. Det kan din rådgiver i dit pengeinstitut hjælpe dig med.

Renter på boliglån

Hvis du skal købe hus, ejerlejlighed eller sommerhus, så vil du typisk – udover et realkreditlån - også finansiere en del af købet med et boliglån i dit pengeinstitut. Et boliglån i pengeinstituttet vil ofte have en variabel rente.

Renter på realkreditlån

Et realkreditlån har en direkte sammenhæng med de bagvedliggende realkreditobligationer. Det er derfor udbud og efterspørgsel på de finansielle markeder, der bestemmer renten på lånet.
Realkreditobligationer anses som meget sikre værdipapirer, og det er med til at sikre lave renter på realkreditlån. Dette er en af grundene til, at man normalt belåner størstedelen af sin bolig med et realkreditlån (op til 80% af boligens værdi) og resten med et boliglån i pengeinstituttet.

På et realkreditlån betaler du, ud over renten, også en bidragssats for lånet. Det kan du læse mere om her. Har du spørgsmål om, hvilken rente, der passer bedst til dig, anbefaler vi, at du kontakter en rådgiver i dit pengeinstitut.

Fast eller variabel rente?

Skal du have et nyt lån? Se filmen, der forklarer forskellen mellem lån med fast og variabel rente.
Læs mere

Lånetyper

Her kan du læse mere om Totalkredits lånetyper - Fast rente, F-kort, Tilpasningslån og RenteMax.

Læs mere

Lån med eller uden afdrag?

Skal du vælge et lån med eller uden afdrag? Vi giver dig et overblik over forskellen på et lån med eller uden afdrag.
Læs mere