Brug af håndværker til din energirenovering

En god håndværker kan være til stor hjælp i din energirenovering. Her på siden kan du læse mere om, hvordan du udvælger den bedste håndværker, og hvad det er vigtigt at forberede inden, I mødes.

Find en god håndværker

Det er vigtigt at finde en håndværker, som du kommer godt ud af det med, som overholder jeres aftaler, og som er en kompetent fagperson. Nogle håndværkere er uddannet til energirådgivere, og det kan være en fordel at kontakte en af disse, hvis ikke du har fået en anbefaling fra en i dit netværk. Du kan spørge din håndværker, om vedkommende er erfaren med energirenoveringer.

Èn eller flere håndværkere?

I et energirenoveringsprojekt er der ofte behov for mere end én type håndværker. Måske skal du både udskifte fyr, have jordvarme og isolere taget. Derfor bør du overveje, om du får brug for mere end en type håndværker. Du kan også overveje, om du selv vil bruge tid på at kontakte flere håndværkere eller om du vil spørge én udvalgt håndværker til råds.

Inden du kontakter en håndværker, kan du med fordel tjekke følgende:

  • Hvor mange års erfaring har firmaet med den type projekt, du efterspørger?
  • Hvilke referencer har de: Kan de leve op til den type energirenoveringsprojekt, du skal lave?
  • Hvor er håndværkeren fra? Vælger du en lokal håndværker? Til større energirenoveringsprojekter kan du muligvis få brug for et større håndværkerfirma, som kommer langvejs fra.

Indhent først et tilbud, når du er afklaret

For at få mest muligt ud af mødet med håndværkeren bør du overveje, hvilke opgaver du selv klarer, og hvilke opgaver du vil have håndværkeren til at udføre. Hvis du er i tvivl, så tag en snak med håndværkeren over telefonen i første omgang. Det er spild af alles tid at indhente tilbud på uklart grundlag.

Der er et par ting, du med fordel kan overveje, inden håndværkeren kommer på besøg. Det hjælper håndværkeren med at give en bedre indikation af, hvad en konkret energirenovering kan komme til at koste, og hvornår renoveringen er tjent hjem. Det afhænger blandt andet af, om du ønsker grøn energi eller ej.

Overvejelser inden mødet med håndværkeren:

  • Hvornår er din bolig blevet bygget?
  • Hvad er dit energiforbrug i dit hjem?
  • Har du en energiberegning?
  • Har du en energimærkningsrapport?

Ved at gøre dig disse overvejelser inden mødet, kan du spare dig selv og håndværkeren en masse tid, når projektet står på. Nogle af disse oplysninger får du en indikation af, når du laver en energiberegning af dit hjem. Og de andre informationer kan du finde på enten energistyrelsens hjemmeside eller ved at tjekke din varme- og elregning.

Spørg også gerne håndværkeren, om der er andet, som du kan forberede, inden I mødes.