Planlægning
Her på siden guider vi dig igennem planlægningsprocessen for en energiforbedring, og du får indblik i, hvad det kræver. Ikke alle forløb er ens, men vi har sammensat en tjekliste over de forskellige led i processen.
Brug energiberegningen som inspiration
Når du bruger energiberegneren, får du vejledende forslag til forskellige energirenoveringer i dit hus – både lidt mindre projekter og de større. Din energiberegning er inspiration til at tage næste skridt, og her er tre forslag til, hvad du nu kan gøre:
1. Få hjælp af en håndværker til at skabe overblik
Hvis du har behov for at vide, hvordan processen præcis skal forløbe, hvor lang tid det tager, og hvad det kræver, så kan du som det første kontakte en håndværker. Du kan drøfte din situation med håndværkeren over telefonen, eller du kan få håndværkere til at komme ud og se på din bolig. Her kan du vise håndværkeren din energiberegning, som kan være med til at bekræfte energiberegnerens forslag. Håndværkeren får på den måde indblik i, hvilke projekter der skal sættes i gang, og kan bedre vejlede dig om konkrete tiltag.
Læs mere om at udvælge håndværker og få mest muligt ud af hjælpen.
2. Få gode råd fra andre
Du er sikkert ikke den eneste i dit netværk, der står over for en energirenovering. Ofte har din nabo, din kollega eller dine forældre været igennem processen og høstet værdifulde erfaringer, du kan drage nytte af. Du kan med fordel vise dem din energiberegning og få nogle gode råd. Det er en nem og hurtig måde at komme i gang på.
Læs mere om, hvordan du bedst bruger dit netværk.
3. Få styr på dine økonomiske muligheder
Dit pengeinstitut kan hjælpe dig med dine indledende tanker om, hvordan du kommer i mål med din energirenovering på den økonomiske front. Hvis du viser dem din energiberegning og din prioritering af energirenoveringsprojekter, kan de rådgive dig til at træffe nogle økonomisk fornuftige valg. De kan også vejlede dig om lånemuligheder og friværdi.
Tjek dette, inden du begynder din renovering
Håndværker eller gør-det-selv projekt?
De fleste anser håndværkeren som eksperten, når det kommer til energirenoveringer. Andre overvejer selv at klare renoveringen for at spare på omkostningerne. Før du træffer din beslutning om, hvorvidt du er til gør-det-selv-projekter, eller om du vil kontakte en håndværker, så er det vigtigt at være realistisk i forhold til egne evner og den tid, du har til rådighed.
Økonomi til renoveringen
Når de indledende tanker om energirenovering melder sig, bør du kontakte dit pengeinstitut. De kan rådgive dig om din finansielle situation, inden du begynder renoveringen, så du ikke bliver overrasket midt i projektet. Kontakt din rådgiver og få en uforpligtende snak.
Tilskud til energirenovering
Mange energiselskaber tilbyder tilskud til energirenoveringer. Du bestemmer selv, hvilket energiselskab du vil benytte, og du kan kontakte dem direkte eller via din håndværker for at høre, hvilke tilskud de tilbyder. Du kan også læse mere om tilskud på energistyrelsens hjemmeside. Husk, at du skal søge tilskuddet, inden du begynder renoveringen.
Håndværkerfradrag kan du benytte til at trække arbejdsløn til energirenovering og klimatiltag fra i skat. Bliv klogere på reglerne for håndværkerfradrag her.
Forsikring
Inden du begynder renoveringen, bør du kontakte dit forsikringsselskab. Du skal tjekke, hvorvidt din bolig er forsikret under renoveringsprojektet. Hvis du udfører større ændringer på din bolig, bør du også spørge dit forsikringsselskab, om din forsikring skal ændres efterfølgende.
Tilladelser
Ikke alle renoveringer kræver kommunens tilladelse. Hvis der er tale om større renoveringer som facadeændringer, opsætning af kviste eller tilbygninger, kræver din renovering en tilladelse. Ansøgning om byggetilladelse foregår via din kommunes hjemmeside.