Planlægning
Her på siden guider vi dig igennem planlægningsprocessen for en energiforbedring, og du får indblik i, hvad det kræver. Ikke alle forløb er ens, men vi har sammensat en tjekliste over de forskellige led i processen.
Brug energiberegningen som inspiration
Når du bruger energiberegneren, får du vejledende forslag til forskellige energirenoveringer i dit hus – både lidt mindre projekter og de større. Din energiberegning er inspiration til at tage næste skridt, og her er tre forslag til, hvad du nu kan gøre:
Tjek dette, inden du begynder din renovering
De fleste anser håndværkeren som eksperten, når det kommer til energirenoveringer. Andre overvejer selv at klare renoveringen for at spare på omkostningerne. Før du træffer din beslutning om, hvorvidt du er til gør-det-selv-projekter, eller om du vil kontakte en håndværker, så er det vigtigt at være realistisk i forhold til egne evner og den tid, du har til rådighed.
Når de indledende tanker om energirenovering melder sig, bør du kontakte dit pengeinstitut. De kan rådgive dig om din finansielle situation, inden du begynder renoveringen, så du ikke bliver overrasket midt i projektet. Kontakt din rådgiver og få en uforpligtende snak.
Mange energiselskaber tilbyder tilskud til energirenoveringer. Du bestemmer selv, hvilket energiselskab du vil benytte, og du kan kontakte dem direkte eller via din håndværker for at høre, hvilke tilskud de tilbyder. Du kan også læse mere om tilskud på energistyrelsens hjemmeside. Husk, at du skal søge tilskuddet, inden du begynder renoveringen.
Håndværkerfradrag kan du benytte til at trække arbejdsløn til energirenovering og klimatiltag fra i skat. Bliv klogere på reglerne for håndværkerfradrag her.
Inden du begynder renoveringen, bør du kontakte dit forsikringsselskab. Du skal tjekke, hvorvidt din bolig er forsikret under renoveringsprojektet. Hvis du udfører større ændringer på din bolig, bør du også spørge dit forsikringsselskab, om din forsikring skal ændres efterfølgende.
Ikke alle renoveringer kræver kommunens tilladelse. Hvis der er tale om større renoveringer som facadeændringer, opsætning af kviste eller tilbygninger, kræver din renovering en tilladelse. Ansøgning om byggetilladelse foregår via din kommunes hjemmeside.