Især nordjyderne er ivrige efter at tage renterisiko ved låneomlægninger

De hastigt stigende renter i 2022 har fået mange boligejere med fastforrentede boliglån til at lægge om for at skære en luns af gælden

Mere end 1 ud af 10 boligejere med et boliglån på 0,5, 1 eller 1,5% i fast rente i 30 år har lagt om hos Totalkredit. Og 35% procent af dem, der lægger lånet om, vælger skifte den faste rente ud med en variabel rente.

Nordjyderne er dem, der er mest ivrige efter at skifte til variabel rente, når de omlægger deres fastforrentede lån for at nedbringe gælden.

Knap 42 procent af de nordjyder, der har lagt om, er gået over til variabel rente. Og jyderne er generelt mere villige til at løbe renterisiko end sjællænderne, når de lægger lån om.

Figuren nedenfor viser andelen, der har konverteret et lån med fast rente og i den forbindelse valgt variabel rente.

Flere vælger variabel rente i Nordjylland end i resten af landet

Kilde: Tal fra Totalkredit.

Omvendt er sjællændere, især dem uden for hovedstadsområdet, mere forsigtige. I Region Sjælland er det kun lidt over 25 procent, der er gået over til variabel rente. Der er altså en ganske markant forskel i adfærden fra boligejere i Region Sjælland til Region Nordjylland.

Den lave andel i Hovedstaden er især overraskende, da det traditionelt er den region, hvor flest vælger variabel rente. Men det ser altså ud til, at dem i københavnsområdet, der først har valgt fast rente, holder sig til det lånevalg ved en låneomlægning.

Nordjyders næse for at gøre en god handel?

Det tyder altså på, at nordjyderne i højere grad end andre har taget et lån med fast rente i løbet af de seneste år for at udnytte fremtidige stigende renter til at skære en luns af gælden og gå tilbage til variabel rente. Vi kan i hvert fald se, at det er det, der sker nu. Det er med andre ord mere populært at lave skrå konverteringer i Hirtshals end i Holbæk og Holte.

Det er en overraskende stor forskel på tværs af landet. Men det passer jo meget godt ind i de forestillinger mange nok har om, at nordjyder har næse for at slå til og gøre en god handel.

Der er simpelthen nogen, der tog et lån med fast rente, fordi renten var ekstremt lav, og de samtidigt fik mulighed for at skære en luns af gælden, når renten steg. De går nu tilbage til variabel rente med en markant lavere gæld i huset eller lejligheden.  

Låneregler kan begrænse nogle boligejere

Der er nogle låneregler, hvor husstande med høj gæld i forhold til indkomst og boligens værdi kan begrænse muligheden for at tage bestemte lån, den såkaldte gældsfaktor og belåningsgrad. Og der er flere nye boligejere især i og tæt på København, der har høj gæld. De kan være begrænsede i at tage fx F-kort, som er meget populært i øjeblikket, og hvor du lige nu får den laveste rente.

Omvendt betyder den lave kurs på de eksisterende lån, at man fx får barberet godt 20 % af realkreditgælden ved omlægning af et 1-procentlån. Og det vil i sig selv nedbringe belåningsgraden og gældsfaktoren.

Samtidig er priserne på bolig steget meget under coronakrisen, især omkring de store byer som København, hvor gældsbyrden er størst, og det vil i sig selv også bringe belåningen ned, hvilket øger selv forholdsvist nye boligejeres mulighed for at vælge variabel rente.

Sune Malthe-Thagaard

Chefanalytiker i Totalkredit: Rådgiver og inspirerer danskerne om lånefinansiering ud fra det aktuelle renteniveau og relevante realkreditprodukter.

Relaterede Artikler

Totalkredit | 4 min

Er du en af de 13.000 boligejere i Totalkredit, der skal have ny rente på dit F3- eller F5-lån fra 1. januar 2023? Så er der god grund til at læse med her

Boligejerne skal vænne sig til, at tiden med de meget lave renter er forbi. I hvert fald i denne omgang. Renterne er steget markant i 2022, og der er udsigt til en højere rente ved rentetilpasningen 1. januar 2023.
Totalkredit | 2 min

Godt nyt til boligkøbere - kurs-blodbad på realkreditmarkedet i 2022 skræmmer ikke udenlandske investorer væk

Investorernes værdier på det danske realkreditmarkedet har været igennem et sandt blodbad i løbet af 2022. Markante kursfald har udhulet værdien af porteføljer med realkreditobligationer. Det har dog ikke fået investorerne i udlandet til at ryste på hånden og trykket på den store udsalgsknap. Det viser tal fra Nationalbanken her til morgen.
Totalkredit | 3 min

Stigende renter på F3-lån

Er du en af de ca. 700 boligejere i Totalkredit, der skal have en ny rente på dit F3-lån fra 1. oktober 2022, er der god grund til at læse med her.