Godt nyt til boligejere efter første auktionsdag

Dagen i dag lover godt for de omtrent 50.000 boligejere, der skal have ny rente på deres Tilpasningslån fra nytår. Har du et F5-lån, sparer du over 7.000 kr. om året.

Resultatet af renteauktionerne i Totalkredit og Nykredit har nemlig lagt grundlaget for endnu en runde negative renter på Tilpasningslån med 1-årig, 3-årig og 5-årig rentebinding (det vil sige F1-, F3- og F5-lånene). Især dem med F5-lån kan klappe i hænderne. De kan nemlig se frem til en stor rentebesparelse, der beløber sig til over 7.000 kr. efter skat for hver lånte million kr.

Foreløbigt ser renterne således ud:

I Totalkredit skal ca. 20.000 boligejere have ny rente på deres Tilpasningslån. Med 13.000 boligejere har langt de fleste af dem et F5-lån, som skal rentetilpasses i denne omgang.

Boligejere med F5-lån kan se frem til en klækkelig besparelse

For boligejere med F5-lån vil den nye, lavere rente give en klækkelig besparelse på den månedlige ydelse på lidt over 200 kr. efter skat for hver lånte million kr., hvis dagens resultat holder de næste dage. Samtidig stiger afdragene 380 kr., der jo er en opsparing i boligen, som øger friværdien. Samlet falder rentebetalingerne på et F5-lån med knap 600 kr. efter skat.

Den store besparelse på rentebetalingen skyldes, at det er fem år siden, at boligejere med F5-lån sidst fik fastsat deres rente. I tiden der er gået, er renteniveauet faldet betydeligt, og det er i dag billigere at have et F5-lån end et F1-lån.

Boligejere med F1-lån får en lidt højere rente

Omvendt skal F1-lånerne forberede sig på en lidt højere rente, end de har været vant til det seneste år. Og det betyder også, at deres månedlige ydelse efter skat stiger en spids. For boligejere med F3-lån, forventer jeg, at ydelsen efter skat i store træk være uændret, men afdragene stiger en smule.

Der er en helt afgørende grund til, at F1-renten stiger lidt i forhold til ved seneste rentefastsættelse. Nationalbanken selvstændige renteforhøjelse fra -0,75 pct. til -0,6 procent i marts spøger nemlig stadig. Nationalbankens renter smitter af på renterne på de finansielle markeder, og rentestigningen her har større indvirkning på renten på F1-lån end på F3- og F5-lån.

Husk at ændre på skatten

Hvis dagens resultat fra renteauktionerne holder de næste dage, så skal du som boligejere tjekke op på skatten. Især den lavere rente for F5-lånerne giver et lavere rentefradrag. Har du som boligejer et F5-lån er det derfor særligt vigtigt, at du går ind på skat.dk og ændrer på dine renteudgifter i din forskudsopgørelse for 2021. Ellers risikerer du at få et gedigent skattesmæk i 2022. Også F1- og F3-lånerne bør naturligvis rette deres forskudsopgørelse, men for disse boligejere er renteændringerne mindre og har derfor en mere begrænset betydning for rentefradraget.

Hvad betyder de nye renter for dig?

I tabellen her kan du blive klogere på, hvad rentetilpasningen betyder for dig. Renteauktionerne fortsætter resten af uge, så billedet kan ændre sig. Renteauktionen på F3 begynder først på torsdag, så her er der tale om en prognose.

Sune Malthe-Thagaard

Chefanalytiker i Totalkredit: Rådgiver og inspirerer danskerne om lånefinansiering ud fra det aktuelle renteniveau og relevante realkreditprodukter.

Relaterede Artikler

Totalkredit | 2 min

Nyt 20-årigt lån med en fast rente på et rundt nul

Renterne fortsætter med at falde, og i uge 2 åbner Totalkredit for et lån med fast rente på 0 procent i 20 år.
Totalkredit | 4 min

Mange boligejere kan have glæde af lån med fast rente uden afdrag i 30 år

Boliglån med fast rente i 30 år er uhyre populært blandt boligejerne, og flere og flere vælger rentetryghed i al den tid, de har lånet, når de køber bolig eller lægger lån om.
Totalkredit | 3 min

Gedigent konverteringsskvulp under opsejling

Boligejerne indfriede lån for 9,3 mia. kr. i sidste uge, så der nu samlet er indfriet lige knap 35 mia. kr. i denne opsigelsesrunde.