Gedigent konverteringsskvulp under opsejling

Boligejerne indfriede lån for 9,3 mia. kr. i sidste uge, så der nu samlet er indfriet lige knap 35 mia. kr. i denne opsigelsesrunde.

God kurs på 1 procentlån kan give opsigelserne ekstra benzin

Jeg forventer, at opsigelserne vil tage et større hop i løbet af denne uge end i sidste uge. Vi har set mange gange før, at der kommer ekstra gang i opsigelserne lige op til fristen, der altså er på fredag 30. oktober.

Samtidig er kursen på 1 procentlånet er igen lige under 100, så lånet er åben for lånetilbud. Og mange boligejere er af gode grunde ekstra ivrige efter at optage et nyt lån, når kurstabet kan minimeres. Der kan derfor meget vel være nogle boligejere, der har lurepasset lidt, fordi de hellere vil have et 1 procentlån tæt på kurs 100 end 0,5 procentlånet, hvor kursen er lavere. Så det kan sætte lidt fut i konverteringerne.

Vi forventer, at opsigelserne ender på omkring 55 mia. kr.

Konverteringsbølge eller et stort skvulp?

Jeg vil nok snarere betegne det, vi ser, som et gedigent konverteringsskvulp frem for en mindre bølge.

Selvom over 55 mia. kr. også er en slags penge, så kommer vi på ingen måde i nærheden af sidste års konverteringsbølge. Sidste år var der også tale om en kæmpebølge.

Der bliver dog tale om en ganske pænt antal konverteringer, der ligger klart over gennemsnittet for de seneste 20 års opsigelser med frist i sidst i oktober. Især i lyset af at mange boligejere, der vil konvertere ved det renteniveau vi har lige nu, allerede er konverteret ned i et 1 procentlån.

Op til fristen i januar i år nåede vi med indfrielser for 72 mia. kr. et lidt højere niveau end det ser ud til, vi når i denne omgang.

Mange kan stadig spare penge

Selvom mange konverteringsivrige boligejere allerede konverterede til især 1 procentlån under sidste års kæmpebølge, så er der altså stadig et potentiale. Når vi ser på boligejere med Totalkredit-lån, der udgør omtrent hver anden boligejer i Danmark, så har 65.000 boligejere et lån med afdrag og en fast rente på 2 % eller derover. Samtidig har de en gæld på mindst ½ mio. kr. i gæld. Tilsvarende er antallet af boligejere, der har lån uden afdrag og en fast rente på 2 % eller derover og mindst ½ mio. kr. i gæld ca. 23.000.

Disse boligejere kan spare penge ved at konvertere. Det vi så selvfølgelig ikke kan se, er om de overvejer at flytte. Hvis det er tilfældet, så kan det nemlig være ganske fornuftigt at beholde sit lidt dyrere lån, fordi du som boligejer ikke kan nå at tjene omlægningsomkostninger hjem, inden du flytter.

Har du et lån på 1 mio. kr. med en rente på 2 procent, så kan du spare lige knap 200 kr. på din månedlige ydelse efter skat. Det svarer til over 2.000 kr. om året. Samtid øges dit afdrag på lånet betydeligt. Det lave kurstab, der kommer af en kurs lige under 100, gør at omkostningerne og kurstab allerede er tjent hjem på under 3 år.

Sune Malthe-Thagaard

Chefanalytiker i Totalkredit: Rådgiver og inspirerer danskerne om lånefinansiering ud fra det aktuelle renteniveau og relevante realkreditprodukter.

Relaterede Artikler

Totalkredit | 2 min

Nyt 20-årigt lån med en fast rente på et rundt nul

Renterne fortsætter med at falde, og i uge 2 åbner Totalkredit for et lån med fast rente på 0 procent i 20 år.
Totalkredit | 4 min

Godt nyt til boligejere efter første auktionsdag

Dagen i dag lover godt for de omtrent 50.000 boligejere, der skal have ny rente på deres Tilpasningslån fra nytår. Har du et F5-lån, sparer du over 7.000 kr. om året.
Totalkredit | 4 min

Mange boligejere kan have glæde af lån med fast rente uden afdrag i 30 år

Boliglån med fast rente i 30 år er uhyre populært blandt boligejerne, og flere og flere vælger rentetryghed i al den tid, de har lånet, når de køber bolig eller lægger lån om.