Mere frihed på dit afdragsfrie lån med fast rente

Fra 1. juli bliver fastforrentede lån med 10 års afdragsfrihed fleksible. Hvis du kan godkendes til det, vil det nemlig være muligt at slå afdragsfriheden til og fra, i løbet af den tid du har lånet, så du løbende kan tilpasse lånet til dit behov.

Afdragsfrihed giver mere plads i privatøkonomien til at afdrage på anden gæld eller i en periode af ens liv, hvor udgifterne måske er lidt større, fordi familien bliver udvidet med et barn. Men det er sjældent lige præcis i 10 sammenhængende afdragsfrie år, at man har brug for øget økonomisk manøvredygtighed.

Derfor tilbyder vi i Totalkredit muligheden for at slå afdragsfriheden til og fra på vores lån med 10 års afdragsfrihed.

Fleksibilitet er godt i en uforudsigelig verden

Der kan ske meget i ens liv, der ændrer på privatøkonomien og dermed et ændret behov for afdragsfrihed på realkreditlånet. Det er ikke alle, der kan forudsige, at ændringerne sker, eller hvornår de sker. Det er nok i virkeligheden de færreste. Og derfor kan det være en fordel at kunne ændre på sit lån.

Nogle regner måske med snart at få børn, hvor der er en del nye udgifter især i de tidlige år. Her kan det være en fordel at starte med at afdrage, indtil familieforøgelsen kommer. Når de øgede udgifter så kommer, fx til at købe en større bil, kan man tale med sit pengeinstitut om at slå afdragsfriheden til og så fokusere på at betale af på billånet, der typisk er dyrere.

Det kan også være, at man som udgangspunkt har afdragsfrihed på sit lån. Du betaler måske af på anden og dyrere gæld. På et tidspunkt er den dyrere gæld betalt ud, eller du får et bedre betalt job og dermed får mere rum i din privatøkonomi. I den situation vil nogle måske gerne bruge den ekstra luft i budgettet til at komme i gang med at afdrage på realkreditgælden.

Det er en fordel, at du kan slå afdragsfriheden fra, når du ikke har brug for den. Når du gør det, betaler du nemlig løbende mindre for lånet, fordi gælden falder. Desuden falder bidragssatsen, når du begynder at betale afdrag, ligesom den automatisk stiger, hvis du vælger afdragsfrihed til igen.

Tal med din rådgiver

Du kan ændre på afdragsfriheden hvert kvartal med to måneders varsel og mod at betale et gebyr. Det kræver dog, at dit pengeinstitut godkender ændringen af dit lån og din økonomi. Er værdien på dit hus eksempelvis faldet, så din gæld er meget stor i forhold til husets værdi på boligmarkedet, så kan det være nødvendigt at fortsætte med at afdrage i en periode.

Til gengæld kan afdragsfrihed være en fordel, hvis du har plads i økonomien og fx i en periode ønsker at spare mere op til pension eller renovere din bolig.

Det er derfor en god ide at kontakte din rådgiver i dit pengeinstitut og tale dine muligheder godt igennem. Det gælder, uanset om du allerede har et lån med 10 års afdragsfrihed eller overvejer, om lånet er noget for dig.

Sune Malthe-Thagaard

Chefanalytiker i Totalkredit: Rådgiver og inspirerer danskerne om lånefinansiering ud fra det aktuelle renteniveau og relevante realkreditprodukter.

Relaterede Artikler

Totalkredit | 4 min

Især nordjyderne er ivrige efter at tage renterisiko ved låneomlægninger

De hastigt stigende renter i 2022 har fået mange boligejere med fastforrentede boliglån til at lægge om for at skære en luns af gælden
Totalkredit | 5 min

Godt nyt til boligejere: Læg dit lån om og skær en stor luns af din gæld

Renterne er steget, og det gør det muligt for dig at skære en luns af din gæld, hvis du har et lån med en fast, lav rente. Men du løber samtidig en risiko.
Totalkredit | 3 min

Stigende renter på F3-lån

Er du en af de ca. 700 boligejere i Totalkredit, der skal have en ny rente på dit F3-lån fra 1. oktober 2022, er der god grund til at læse med her.