6.000 boligejere får dobbelt renteslag 1. januar

Flere boliger set oppefra med træer i baggrunden

I slutningen af november 2023 havde Totalkredit renteauktioner, som berører i alt 21.500 boligejere. Cirka 6.000 boligejere med et F-kort-lån fik nyt rentetillæg, hvilket vil øge renten en smule fra 1. januar. Rentetillægget er endt på 0,47 procentpoint.

Boligejere med F-kort fik et stort rentehop i sommer, og da renterne fastsættes hvert halve år, stiger renten igen til 1. januar. Denne gang er rentestigningen mindre, og vi forventer, at alle boligejere med F-kort vil få en rentestigning på ca. 0,15 procentpoint til den tid. Men der er en mindre gruppe, hvor de også skal have et nyt såkaldt rentetillæg. Denne gruppe på ca. 6.000 boligejere får en ekstra renteregning på ca. 0,15 procentpoint. De skal altså betale 0,3 procentpoint mere fra 1. januar og kommer op på en rente på formentlig et stykke over 4 procent.

Det er den høje inflation, der har fået centralbankerne til at sætte renten markant op, og det rammer også boligejere med F-kort-lån. Samtidig er F-kort blevet et meget mere populært lån det seneste år, hvilket har øget udbuddet af obligationerne bag F-kort-lånene. Det har været medvirkende til at presse rentetillægget op i forhold til, hvad vi tidligere har set.

Merregning på op mod 2.500 kr. om året på afdragsfri lån

Det bliver en af de mere kedelige julegaver, der skal åbnes, når den nye rente slår igennem på boligregningen. Det er især boligejere med et afdragsfrit F-kort-lån, der skal betale mere. Ydelse efter skat vil forventet stige med knap 200 kroner om måneden for hver million kroner, du har lånt. Og det vil altså beløbe sig til knap 2.500 kroner mere i ydelse om året.

Er lånet med afdrag, så er stigningen mindre, da afdraget også falder og dermed tager noget af rentestigningen. Her er den årlige merregning ca. 1.500 kroner om året i forventet øget ydelse efter skat.

Bemærk at ydelsen fra 1. januar ikke er endelig, da CITA6-renten først fastsættes senere. Se fakta længere nede. 

Lån_med_afdrag.PNG

FAKTA - sådan sættes renten på et F-kort-lån

Et F-kort-lån er finansieret af obligationer, der typisk har en løbetid på 3-4 år og i den periode har et fast rentetillæg. Det har i den seneste periode været 0,32 procentpoint for denne gruppe boligejere, der har fået nyt rentetillæg.

Dertil følger renten den såkaldte CITA6-rente, der er en 6-måenders pengemarkedsrente. Den kan ændre sig hvert halve år.

Når man lægger rentetillægget og CITA6-renten sammen får man den samlede rente, som den pågældende boligejer betaler.

Rentetillæggene varierer afhængig af, hvornår det sidst er blevet fastsat.

Rentetillæggene ligger på mellem 0,12 procentpoint og 0,64 procentpoint efter auktionerne.

Vi forventer, at CITA6-renten er 3,76 procent til 1. januar i år.

Svend Greniman Andersen

Svend Greniman Andersen

Senioranalytiker

Relaterede Artikler

Totalkredit | 2 min

Boligejernes tur ned ad rentebjerget – den sorte piste eller børnebakken?

Mens danskerne i stor stil har holdt skiferie, har tiden nærmet sig, hvor 25.000 boligejere med lån gennem Totalkredit skal have ny rente på deres F3- eller F5-lån eller nyt rentetillæg på deres F-kort-lån. Og ligesom skiløbere må vælge mellem den sorte eller den grønne skibakke, så bør man som boligejer også forholde sig til, om man tror på snarlige og gentagne rentenedsættelser, eller om man foretrækker den mere sikre løsning med længere rentebinding.
Totalkredit | 3 min

Boligejere får samme F1-rente som sidste år

Spændingen er udløst. Er du en af de ca. 12.000 boligejere med F1-lån i Totalkredit, så ligger det nu fast, hvad du skal betale i rente pr. 1. april 2024 og et år frem.
Totalkredit | 3 min

Lavere rente: Boligejerne må væbne sig med tålmodighed

Det var helt som ventet, at Den Europæiske Centralbank (ECB) i dag valgte at fastholde styringsrenten på 4,0%. Det betyder, at Danmarks Nationalbank kan fastholde deres pengepolitiske rente på 3,6%. Efter massive renteforhøjelser fra ECB på 4,5% siden 2022, har renten været i ro siden september 2023. Og pilen peger nedad.