Er du en af de 14.000 boligejere i Totalkredit, der skal have ny rente på dit F3- eller F5-lån fra 1. juli 2023, er der god grund til at læse med her

Lang række af ens rækkehuse med have

Boligejerne skal vænne sig til, at tiden med de meget lave renter er forbi. I hvert fald i denne omgang. Renterne er steget markant det seneste års tid, og der er udsigt til en højere rente ved rentetilpasningen 1. juli 2023

Når dit lån skal refinansieres, er det oplagt at overveje, om du fortsat har det lån, der passer bedst til dig og din økonomi. Det er nemlig langt det nemmeste og billigste tidspunkt, hvis du ønsker at ændre lånet.

Fristen for at ændre dit lån er inden 28. april 2023
Er du glad for det lån, du har i dag, behøver du ikke gøre noget. Så får du automatisk en ny rente 1. juli 2023. Ønsker du omvendt at ændre på dit lån – eller er du i tvivl – så tag fat i din rådgiver i dit pengeinstitut i god tid inden 28. april 2023, der er fristen for at ændre dit lån.

Ydelsen stiger for F3- og F5-lån

Renterne er i dag højere, end de var, da du sidst fik rentetilpasset dit lån for tre eller fem år siden. Det betyder, at din månedlig ydelse efter skat stiger 880 kroner, hvis du har et F3-lån med afdrag, der er på 1 million kroner. Har du et F5-lån, stiger din ydelse efter skat 850 kroner. Har du et afdragsfrit F3- eller F5-lån, stiger ydelsen med over det dobbelte. Der skal med andre ord sættes flere penge af i dit månedlige budget til at betale dit boliglån, end du har været vant til.

Renterne på blandt andet F3- og F5-lån er steget markant siden begyndelsen af 2022. Inflationen er steget til et niveau, vi ikke har set i mange år, og den bekæmper nationalbankerne i øjeblikket med de højere renter. De finansielle markeder indregner, at nationalbankerne i det kommende år eller mere vil holde en stram pengepolitik med styringsrenter på det højeste niveau siden 2008.

Du kan også prøve Totalkredits Rentetilpasningsberegner, som kan give en idé om, hvad renten og ydelsen på dit Tilpasningslån ville være, hvis dit lån skulle rentetilpasses på baggrund af dagens rente.

Fast rente eller endnu kortere rentebinding?

Du kan overveje at øge din rentebinding og lægge lånet om til et fastforrentet lån. Renten er ganske vist højere, end det vi forventer, at F3- og F5-renten lander på, men så kender du din rente i al den tid, du har lånet. Det kan være noget for dig, hvis den seneste tid rentestigninger har gjort dig nervøs for yderligere rentestigninger.

Du kan også forkorte din rentebinding, hvis du tror på, at renterne falder tilbage inden for en kort årrække. Så skal du blot være forberedt på, at renten kan stige yderligere de kommende år.

Har du det rigtige lån?

Hvis du fx er bekymret over udsigten til stigende renter, bør du tale med din rådgiver i dit pengeinstitut. Der er mange muligheder for at få et lån med den renteprofil, du har det bedst med.

Sune Malthe Thagaard

Sune Malthe-Thagaard

Chefanalytiker i Totalkredit: Holder boligejerne opdateret om lånefinansiering ud fra det aktuelle renteniveau og relevante realkreditprodukter.

Relaterede Artikler

Totalkredit | 4 min

Boligejere med F1-lån står på en rentetop

Er du en af de 18.000 boligejere med lån gennem Totalkredit, der fra 1. april 2024 skal have ny rente på dit F1-lån? Så kan du med fordel allerede nu se på, om dit lån stadig er det rigtige for dig. Eller om du måske skal låse renten på et lavere niveau.
Totalkredit | 4 min

6.000 boligejere får dobbelt renteslag 1. januar

I slutningen af november 2023 havde Totalkredit renteauktioner, som berører i alt 21.500 boligejere. Cirka 6.000 boligejere med et F-kort-lån fik nyt rentetillæg, hvilket vil øge renten en smule fra 1. januar. Rentetillægget er endt på 0,47 procentpoint.
Totalkredit | 2 min

Totalkredit bliver ny hovedpartner for DBU Fodboldskole

DBU og Totalkredit har netop givet håndslag på et historisk stort hovedpartnerskab på DBU Fodboldskole. Ambitionen er at styrke den populære fodboldskole for børn og unge i hele landet.